1700 европейски здравноосигурителни карти издадени за година в Габровско
1700 европейски здравноосигурителни карти издадени за година в Габровско / Дарик Габрово, архив

За първото тримесечие на 2012 г., в лечебните заведения за болнична помощ в Габровска област са лекувани шестима граждани, осигурени в страни членки на ЕС, срещу представена европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), съобщават от РЗОК. За лечението им касата е заплатила 4465 лв. В извънболничната помощ няма отчетени такива случаи. През 2011 г. в лечебните заведения за болнична помощ на областта са обслужени по спешност 14 осигурени в други държави от ЕС срещу представена ЕЗОК, като РЗОК-Габрово е заплатила на болниците 6731 лв.

За 2011 г. РЗОК Габрово е издала близо 1700 ЕЗОК на здравноосигурени в България лица. Европейската здравноосигурителна карта цели да улесни гражданите на всяка страна членка на Европейския съюз, временно пребиваващи на територията на друга страна членка, при получаването на спешна и неотложна медицинска помощ. Това става според законодателството в държавата по престоя.

От началото на годината влязоха в сила промени, улесняващи получаването на картата. Заявление за издаване на ЕЗОК се подава по постоянен или настоящ адрес на лицето в пунктовете на „Български пощи". На територията на област Габрово, това може да стане в 11 пощенски станции. Гражданите, които нямат възможност лично да подадат заявление за издаване на ЕЗОК или да получат вече готовата, могат да направят това чрез упълномощаване на друго лице. Отпадна досегашното задължително условие за нотариална заверка на пълномощното. Това вече може да става с обикновено пълномощно, придружено от копие на личната карта на лицето, подаващо заявление или получаващо ЕЗОК от името на друг човек. Заявлението може да бъде получено на място в пощенската станция или да се изтегли от интернет-страницата на НЗОК. Издаването на картата е безплатно, а срокът - 15 дни.