130 години от построяването на училище в село Гарван
130 години от построяването на училище в село Гарван / Община Габрово

130 години от построяването на училище в село Гарван ще честват хората от кметство Гергини, бившите възпитаници на училището и техните наследници.

Седем десетилетия двете класни отделения на селското училище са били пълни с деца, след което порастналите ученици отлитнали към града, учителите се пенсионирали и след още няколко десетилетия сградата опустяла за дълго. Втората половина от своя живот училището прекарва в самота и разруха.

Известно време едната от класните стаи служи за салон и кинопрожекции веднъж седмично. Другата подслонява местната историческа сбирка. В идните години тази сбирка ще се обогатява, а началото на дарителската кампания е на 21 септември, когато ще бъде и земляческата среща по повод годишнината на училището.

Читалище „Христо Ботев 2008“ в с. Гарван тази година направи вътрешен ремонт в гарванското училище. В 17 часа в събота, за новото отваряне на срадата и читалищната библиотечна сбирка, архиерейският наместник отец Руслан ще отслужи водосвет, а гостите ще могат да разгледат временната експозиция „Възрожденското училище”, предоставена от Националния музей на образованието. Ще бъде прожектиран и филмът „Модерните времена“, дело на музейния екип специалисти.

Училищна камбана ще събере бившите ученици на гарванското училище и техните наследници на площада в село Гарван, където на импровизирана сцена самодейците от театралната студия „Гаргара“ при читалището в квартал Русевци ще покажат възстановка на един учебен час в миналото. Без претенции за документалност, представлението ще пресъздаде автентичната атмосфера в класната стая и на селската седянка, такава, каквато се е правела по това време на годината в този край. На сцената ще бъдат и певиците от вокалната група “Чар“ при читалището домакин - ще попеят, ще попредат, ще поплетат и ще си поприказват.

Светското образование в местното училище, църквата и християнските традиции, социалната среда и традициите в бита и общуването на хората са възпитавали поколения наред в честност и почтеност, любов към труда, науката и хората, уважение и зачитане на другите, не без присъщите им ирония, шега и смях.

Нелишен от известна доза носталгия спектакълът е предназначен за внуците и правнуците на бившите съученици и гледа към бъдещето.

Хорото на селския площад пред църквата в село Гарван ще поведат танцьорите от друго чителище, това в село Враниловци, където местните ученици са ходили пеш на училище в по-горните класове. Песните ще подкарат изпълнителите от формация „Фолклорен дух“ към читалището в кв. Русевци.

Както приляга на голям празник, ще дойдат скъпи гости – далечните роднини и вече близки приятели от силистренското село Гарван.

От читалище „Хр. Ботев 2008“ са изпратили покани до над 50 бивши възпитаници на гарванското училище да дойдат на празника и да седнат отново пред черната дъска. Но поканата важи най-вече и за техните наследници, за всички земляци.