11 мандата в ЕП за партиите, подкрепящи кабинета, прогнозира депутат от левицата
11 мандата в ЕП за партиите, подкрепящи кабинета, прогнозира депутат от левицата / Dariknews.bg

6-7 мандата за Коалиция за България и 4-5 за ДПС от 17-те, които се полагат на България в новия Европейски парламент, прогнозира Йордан Стойков, народен представител от социалистическата партия. Той заяви, че е важно изборите да се проведат по новия кодекс, който предстои да влезе за обсъждане в Народното събрание.

"Надявам се така да бъдат премахнати много от негативите, на организираните досега избори. Никога досега изборни правила не са обсъждани толкова широко. Това е една от ползите от протестите през лятото. Те принудиха управляващите да се съобразят с предложенията на гражданските структури и НПО. Все още не бих се ангажирал да кажа как ще се разпределят мандатите. Партия ГЕРБ, КБ и ДПС ще имат свои евродепутати. Очаквам партиите, които подкрепят кабинета - БСП и ДПС, да вземат 10-11 мандата, което ще е оценка за работата на мнозинството и правителството", заяви Йордан Стойков.

Според него все още не се знае в какъв формат ще участват партиите от Реформаторския блок и тези с националистическа нагласа, за да се прогнозира как ще се разпределят другите мандати.