Земеделците в Добричко протестираха срещу нивомерите
Земеделците в Добричко протестираха срещу нивомерите / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Земеделците в Добричко протестираха срещу нивомерите
81120
Земеделците в Добричко протестираха срещу нивомерите
  • Земеделците в Добричко протестираха срещу нивомерите

Земеделци в Добричко се включиха в националния протест срещу въвеждането на нивомерни и фискални устройства за селскостопанските машини. Те направиха демонстративно зареждане на бензиностанция в Генерал Тошево на международния път за границата с Румъния. Излязоха над 30 машини - трактори и комбайни, които попречиха и на движението на ТИР-ове. Първоначално возилата се събраха на паркинга до ЖП гарата, след което се придвижиха до входа на града, където заредиха гориво.

Земеделците в Добричко протестираха срещу нивомерите
netinfo

Земеделците в Добричко протестираха срещу нивомерите
netinfo

С това показно зареждане показваме какво ще стане на бензиностанциите след 1 септември, когато ще влезе в сила новата наредба на Министерството на финансите, каза Стелиян Стоянов - председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители. "След 6 месеца преговори и постигането на някакво споразумение, въвеждането на тази мярка по време на жътва, ни кара да се чувстваме излъгани", каза той. "Имаме и съмнения за лобистки интереси в подкрепа на броени фирми, които ще оборудват тези съдове за горива".

Това е една безсмислица, коментира Петър Топаленков от село Сърнино, който обработва 1 800 декара земя. "Един комбайн поема около 800 литра гориво, обясни той. При работа го изразходва за 3-4 дни. Зареждането отнема около 40 минути. Представете си какво ще стане по бензиностанциите". Той смята, че и досегашната система на зареждане е достатъчно прозрачна и почтена спрямо държавата, а за земеделците е по-удобна. Понякога, при лошо време, при жътва, всеки час е важен, а ходенето до бензиностанции ще съсипе работата ни, коментира стопанинът. Новите мерки са измислени от хора, които нищо не разбират, твърди той.

Предстои провеждане на национален форум на земеделци, на който да се уточни как ще се преговаря занапред с държавата, каза още Стелиян Стоянов. Браншовите организации настояват за отмяна на въведените непосилни за земеделския сектор изисквания с Наредба Н-18 от 2006 г., поради невъзможността за тяхното прилагане при специфичната земеделска дейност.

Чуйте двамата в аудиото.