Започва работата по пречиствателната станция в Тервел
Започва работата по пречиствателната станция в Тервел / tervel.bg

След дълги процедури по обжалване на обществена поръчка, с решение на Върховния административен съд за избора на изпълнител, започва работа по пречиствателната станция в Тервел. Това съобщават от общината.

За обекта е осигурено финансиране в рамките на проекта за водния цикъл на града чрез ОП "Околна среда". Вече е изградена канализация за всички абонати в Тервел и е подменен водопроводът на улиците с нови канални тръби. Следва да се осигури пречистването от старите и новите клонове, като съществуващата и неработеща към момента пречиствателна станция бъде реконструирана, разширена и модернизирана.

Изборът на изпълнител бе последван от година и половина съдебни дела по обжалване на процедурата, припомнят от общината. Избраният и утвърден изпълнител е Консорциум "Скития" - дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите от съдружници „Понстройинженеринг"ЕАД - Бургас, „Прострийм груп" ЕООД - София и „Уотър Енвайро Проджект" ЕООД - София. Всеки от тримата участници има конкретни ангажименти за изпълнението на договора и по три основни етапа - изготвяне и съгласуване на работен проект, строителни работи , доставка, монтаж и пуск на работното оборудване. Стойността за изпълнение на тези дейности е 5 097 375 лева без ДДС. Строителен надзор за изпълнението ще изпълнява добричката фирма 'ЕСМ" ЕООД.

Пречиствателната станция на Тервел се намира непосредствено до регулационната граница на града, в посока пътя за село Безмер. Съоръжението е въведено в експлоатация през 90-те години на миналия век и не може да изпълни функциите си поради остарялото оборудване и малкия си капацитет, в който не е разчетена необходимостта канализация да ползват всички жители на града. Модернизирането му трябва да приключи до края на следващото лято.