Задържаха тервелчанин, издирван от германските власти
Задържаха тервелчанин, издирван от германските власти / netinfo

Добричкият окръжен съд задържа под стража 19-годишния Емилиян Андреев от Тервел, срещу когото е издадена Европейска заповед за арест от съда на германския град Кьолн. Германските съдебни власти издирват младежа за разглеждане на наказателно дело срещу него за тежко умишлено престъпление.
Емилиян Андреев е обвиняем за това, че на 26 декември миналата година в съучастие с друго лице от Русе с намерение да извършат грабеж са ударили по главата германски гражданин от турски произход и той е починал на място. Емилиян Андреев е отнел от него мобилен телефон и портфейл.

Андреев е бил обявен за общодържавно издирване на 16 март и на следващия ден  е задържан от полицията в Тервел.

Емилиян Андреев  обясни пред Добричкия окръжен съд, че през октомври 2009 г. е отишъл да търси работа в Белгия, а през ноември посетил свой родственик в Кьолн. Последният предложил да изкарат пари от банковата карта на хазаина му. Той поканил собственика на жилището да ги посети, а после да слязат в мазето. По стълбите Емилиян Андреев се обърнал назад и видял как сънародникът му ударил два пъти със сопа по главата германския гражданин. Андреев призна, че е взел банкова карта от джоба на пострадалия и четири пъти е теглил пари от нея. Двамата отишли в Белгия, за да нямат проблеми с германските власти и се прибрали в България преди Нова година.

Добричкият окръжен съд взе предвид, че младежът е търсен за тежко умишлено престъпление, наказуемо по законите на двете страни с „лишаване от свобода". Предвид размера на наказанието, което може да получи за него, Наказателният кодекс предвижда мярка за неотклонение „задържане под стража". От представената от Добричката окръжна прокуратура експертна справка за изясняване на самоличността му въз основа на снимков материал, изпратен от германските власти и събран от документа му за самоличност, се установява, че задържаният и издирваното лице са едно и също. Всички тези обстоятелства мотивираха съда да вземе най-тежката мярка за неотклонение спрямо Емилиян Андреев.