За туризъм и пътища ще търсят евросредства общините в Добричко
За туризъм и пътища ще търсят евросредства общините в Добричко / Дарик Добрич

Областен информационен център - Добрич представи възможностите за европейско финансиране през новия програмен период 2014-2020 г. в 6 от общините в региона - Шабла, Крушари, Каварна, Тервел, Балчик и Генерал Тошево. Срещите с екипа специалисти са посетени от над 115 представители на администрациите, на образователни институции и читалища, както и други заинтересовани лица.

Служителите на ОИЦ запознаха участниците с оперативни програми за следващия програмен период, като акцент бе поставен върху „Развитие на човешките ресурси", „Наука и образование за интелигентен растеж" и Региони в растеж" и техните приоритетни оси, разписани инвестиционни приоритети и специфични цели. Дадоха примери за допустими дейности и бенефициенти.

Интерес от страна на общинските администрации предизвикаха възможностите за развитие на регионален туризъм, за популяризирането на туристическите продукти и промотирането на съответните населени места като съвременни дестинации. Рехабилитацията на пътна инфраструктура също е една от приоритетните теми на дискусиите.

Представителите на образователните институции проявиха интерес към мерките за транснационално сътрудничество и възможностите за изграждане и модернизиране на образователната инфраструктура. Читалищни дейци изразиха необходимост от разработването и финансирането на проекти за подобряване на сградния фонд и възможностите за придобиване на ново оборудване. Те дискутираха и възможностите за припознаването на читалищата като съвременни културни центрове и източници на знание.

Участниците в мероприятията се обединиха около необходимостта от алтернативи за облекчаване на процедурите по изпълнение и отчитане на проектни предложения.