Фонтанът на Каварна
Фонтанът на Каварна / Община Каварна
Капиталовата програма за 2018 година на община Кааврна ще бъде на стойност 1,1 млн. лева, съобщи за Дарик кметът на морския град Нина Ставрева. В новия бюджет са заложени 500 000 лева за текущи ремонти, а културната програма на общината ще се финансира с 300 хил.лв.. Проектобюджетът ще бъде готов до средата на месец януари, а параметрите му ще бъдат както на миналогодишния - около 14 млн. лева.

Нина Ставрева определи изминалата година като успешна, динамична и с много предизвикателства. Тя открои три големи инфраструктурни проекта, за единия от които вече е подписан договор. Той е на стойност 5,8 млн.лева и е за реконструкция на 12 км от крайморския път Каварна – Балчик.

Пътят Каварна – Българево – Шабла има нужда от спешен цялостен ремонт

Другите два проекта са за реконструкция на улици и водопроводна мрежа в 5 населени места, основно в село Българево. Прогнозната стойност на дейностите е над 5 млн. лв.

Ще бъде изградена и канализация в новия жилищен квартал “Младост”, който се намира от двете страни на общинската болница. “Там живеят много млади семейства, а досега нямаше никаква инфраструктура. Изградихме водопровод, сега залагаме в бюджета средства и за канализация”, каза Ставрева.

Тя допълни, че през 2017 година са били ремонтирани 4 кметства – в селата Божурец ,Селце, Могилище и Видно и така са подобрени условията за обслужване на местните жители.  

Тази година пък ще продължат частичните ремонти на общински улици в Каварна и Българево.

Кметът на Каварна отчете изключително успешен туристически сезон с 50% ръст на чуждите туристи, предимно румънци и руснаци. Изградена бе пешеходна алея и съпътстваща инфраструктура на градския плаж, а мястото се превърна в център на спортни събития и фестивали.