Юрий Чарийски представя фотоалбума България - Северен бряг
Юрий Чарийски представя фотоалбума България - Северен бряг / Валя Янева

Добричлията Юрий Чарийски, който от 30 години живее в Австрия, ще представи днес в родния си град своя фотоалбум „България – Северен бряг”. Книгата е издадена в Инсбрук и вече е представена във Виена и София. Премиерата е от 17.00 часа в Художествената галерия.

Фотосите показват дивата и неповторима красота на Северното Черноморие и най-вече местата около село Камен Бряг, които са любими на фотографа. Текстът в луксозния албум също е негово дело и е публикуван на четири езика. Предстои и премиера в Париж. Изданието е в тираж 1000 бройки и е дошло на бял свят с помощта на българското Министерство на културата.
 
Оригиналните фотопана, които са част от албума, са подредени в добричката Художествена галерия. Уникалното издание ще бъде представено на откриването от актьора Ицко Финци. По думите на Юрий Чарийски книгата е имала голям успех в австрийската столица.
 
„В книжарниците във Виена не може да се намери абсолютно нищо за България. Може би 1-2 пътеводителя, но книга-албум за България няма. Едва ли не за всеки един африкански оазис има албум, но за България няма. Това ме накара да направя тази книга”, разказа фотографът.
 
Преди две седмици той е регистрирал сдружение за опазване на флората и фауната на Северното Черноморие. То се казва „Еко Норд”, а добричлията ще търси съмишленици в България и в чужбина. „Идеята е да се документира северният бряг – всичко, което е над и под водата, дори да преброим делфините. Освен това искаме да докараме от Норвегия двойка тюлени, които отдавна са изчезнали от тези места и да ги „задомим” в наши води”, допълни Чарийски.
 
Интересен факт от биографията му е поканата да снима в Лондон световно-известния оперен певец Пласидо Доминго.