/ dariknews.bg
Към днешна дата липсват данни за активните вещества на пестицидите, с които е била замърсена питейната вода в кв. „Пастир” в Генерал Тошево, а именно: трибенурон - метил, протиоконазол, тебуконазол и спироксамин.

Липсват данни и за нивата на желязо, цинк, магнезий, бор, мед, манган, сулфати, амониев йон - съставки на ПРЗ- течна тор, липсва информация и за съдържащото се в единия ПРЗ вещество N,N - диметил декан амид. Това се казва в разпространено до медиите писмо от РЗИ-Добрич.

Пестициди във водата оставиха на сухо квартал "Пастир" в Генерал Тошево

От инспекцията уточняват, че към момента няма представени доказателства за задържането на горецитираните вещества и елементи постоянно на нива, по-ниски от максималните стойности по Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно- битови цели. Съгласно действащото българско законодателство задължението да осигури тези данни е на водоснабдителното дружество, т.е. ВиК-Добрич АД, подчертават от РЗИ.

Районната прокуратура в Генерал Тошево проверява случая със замърсената вода в квартал "Пастир"

От инспекцията декларират още, че са готови да реагират незабавно след като ВиК-Добрич АД предостави доказателства за безопасността на водата и за съответствието и с показателите съгласно Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
 
Остава в сила забраната за подаване и ползване на вода в квартал Пастир в Генерал Тошево

Припомняме, че до безводието в генералтошевския квартал „Пастир” се стигна, след като на 25 април водопроводната мрежа бе замърсена с пестициди след неумишлени действия на местен арендатор. Към този момент водоподаването все още не е възстановено.