Възстановен е район Магистрални мрежи във ВиК
Възстановен е район Магистрални мрежи във ВиК / Дарик Добрич

Овладяването на физическите загуби на вода, управлението на водата с цел икономисване на ел.енергия и повишаване на събираемостта и реалното фактуриране на водните количества – това са приоритетите в работата на новия шеф на ВиК-Добрич инж.Димитър Радушев. Той съобщи пред Дарик, че днес е възстановил район „Магистрални мрежи” във ВиК, за да могат да бъдат наблюдавани и управлявани основните довеждащи водопроводи и съоръжения. Там са назначени двама дългогодишни опитни служители.

Инж. Радушев заяви, че не се е запознал още с фактическото състояние на ВиК, тъй като много хора от персонала са напуснали, в т.ч. и главната счетоводителка, въпреки че той е искал да я запази като специалист. Напуснали са и началниците на райони Тервел и Балчик, главният инженер на ВиК и др. „Една част от тези хора аз ги поканих да останат, но може би за тях е било въпрос на лоялност към досегашния управител Юлиян Иванов. За да се запозная с реалните цифри, има нужда от проверка в правно-административен, счетоводен и технически аспект. Само така могат да се направят изводи какво е състоянието на ВиК и да се поставят краткосрочни и дългосрочни цели. За това ще са необходими около 10 дни”, посочи Радушев.

На въпрос защо част от служителите на ВиК са застанали срещу него, той обясни: ”Не са застанали срещу мен. Обяснявам си го с това, че за тези хора Юлиян Иванов е герой – той повиши заплатите два пъти, докато беше управител. Това е нещо, което не се беше случвало с години. Ние с Радослав Русев /управлявал ВиК от октомври 2012-та до август 2013 год./ обмисляхме повишение, но икономическите показатели на дружеството не ни позволяваха да го направим. Аз ги разбирам хората, защото те са тук да получават заплати и да си хранят семействата.”

Инж.Радушев съобщи още, че има запор на сметки на дружеството от страна на НАП заради дългове към басейнови дирекции и заради факта, че през последните 7-8 месеца не са плащани здравните и социални осигуровки на работниците.

Според новия управител на ВиК загубите на вода могат да бъдат намалени за два-три месеца, но той не може да каже с колко процента. За несъбраниет вземания на ВиК Радушев каза, че част от тях са отпаднали по давност и от около 10 млн. лв. сега са около 5 млн лв. „Ще си ги търсим по съдебен път, но не е голям шансът да съберем тези 5 милиона. Ако човек има 10 лв. в портфейла си, няма как да му вземете 20. Той продължава да ви ги дължи, вие правите всичко възможно да продължавате да си ги искате, но невъзможни неща не могат да се случат”, добави Радушев.

Той съобщи още, че багеристът Бирол Алитов, който обяви гладна стачка преди 5 дни в подкрепа на Юлиян Иванов, е поискал отпуск и такъв му е бил разписан.

На въпрос как си обяснява това, че рокадата на поста шеф на ВиК-Добрич бе направена в последните дни от работата на служебното правителство, инж.Радушев отговори: „Рожден ден можеш да празнуваш и на 31 декември, нямам друг коментар.”

Инж.Димитър Радушев бе назначен на поста управител на ВиК-Добрич на 5 ноември, а заповедтта му бе разписана от служебния вицепремиер Екатерина Захариева. На работното си място е от вчера. Той е завършил механотехникума в Добрич и Военното училище в Шумен, специалност геодезия и картография. Бил е офицер в армията, после е работил в община Добрич. През 2003 година е започнал във ВиК-Добрич като геодезист. Създал ГИС платформа в предприятието, като голяма част от хартиените носители са прехвърлени на електронни. Завършил е пълния курс на обучение по хидравлично моделиране на Датския хидроложки институт, участвал два пъти в техни проекти в български градове. Бил е назначен за гл.инженер от Юлиян Иванов, а от Радослав Русев – за оперативен директор.