Въвеждат денонощно дежурство в Пътно управление
Въвеждат денонощно дежурство в Пътно управление / Дарик Добрич, архив

От утре в Областно пътно управление /ОПУ/ -Добрич се въвежда денонощно дежурство, съобщи пред Дарик директорът инж.Иван Светославов. Гражданите могат да подават сигнали и да получават информация на тел. 058 655 177 и 0887 40 06 87.  

ОПУ има сключен четиригодишен договор за зимното поддържане и текущ ремонт на републиканската пътна мрежа с фирма-изпълнител, който е действащ от февруари т.г. Фирмата е „Североизток груп", с основен участник „Пътно строителство" АД-Добрич и партньори „Инстрой инженеринг" ЕООД и „Пътища и  мостове" ЕООД. На изпълнителя се заплаща за свършена работа по определени цени за отделните видове дейност, уточни Светославов. За миналия есенно-зимен сезон са изразходвани около 1 200 000 лева.

Почти приключва текущият есенен ремонт и поддръжка на пътната мрежа, която включва почистване на банкети, отстраняване на храсти и клони, отводняване и др. дейности, каза още шефът на ОПУ. По думите му за зимата са осигурени двойно и тройно повече от изискванията по договор материали за зимна поддръжка, като фирмата-изпълнител е изрядна в това отношение. Към момента на склад има 24 хил. кубика пясък и 1500 тона сол.

Вече е изготвен Планът за зимно поддържане, който е съгласуван с ОД на МВР, „Пожарна безопасност и защита на населението" и Областния управител и е предоставен на централните институции за утвърждаване.

Голяма част от техниката за зимно поддържане е подменена с нова, съобщи Светославов. На 28 октомври комисия ще обиколи районните служби на Пътното, за да инспектира машините. В Плана за зимно поддържане са предвидени 66 единици техника - роторни снегорини, товарачни машини, разпръсквачи на пясък и луга и др. Фирмата-изпълнител обаче разполага с допълнителни 13 машини.

Критичните пътни участъци в региона са 35. „Цифрата е голяма, но нашият регион, поради географските му и климатични особености предполага повече критични условия, отколкото в другите области - силни навявания, големи преспи и бързо задръстване на пътищата. А те в по-голямата си част са второкласни и третокласни, обясни Светославов. Най-тежките отсечки са по пътя Добрич - Варна /разклонът за Дебрене, с.Стожер и разклонът на с.Стефаново/, Добрич - Балчик при с.Безводица, с. Сенокос и разклона за Стражица, отсечките Божурец-Топола, Езерец-Шабла, Албена-Кранево. Пътят от Добрич до границата с област Силистра /ЛОТ 20/ е изцяло обновен и там в момента се правят довършителни работи и маркировка.

През последните два месеца са подменени около 100 пътни табели и знаци.