Всички добрички общини се включват в масовото пролетно чистене
Всички добрички общини се включват в масовото пролетно чистене / Дарик Добрич

За втора поредна година област Добрич ще се включи активно в кампанията „Да изчистим България за един ден", която се провежда в рамките на традиционното пролетно почистване по общини, съобщават от Областна управа. Общините трябва да осигурят условия за безвъзмездно депониране на отпадъци на съответните регламентирани места на 20 април 2013 г., а при необходимост и през следващите няколко дни и адекватно включване на местните оператори от сектор „Управление на отпадъци". При кампаниите от Областна управа ще си взаимодействат освен с общините и с органите на министерствата на отбраната, вътрешните работи, околната среда и водите и други компетентни институции. През деня ще бъдат органичени масовите мероприятия в паркови и други публични зони, съобщават още от администрацията.

В Добрич ще се включат 20 институции и 26 училища. Обект на дейността на доброволците са зелени площи по околовръстния път - около "Сердика", ул."Батовска", части от градския парк "Св.Георги". Учениците ще чистят около училищата си. Три фирми осигуряват чували, ръкавици и извозването на отпадъците, като за събраното не се начислява такса за депониране.

В Балчик в графика за масовото почистване са седем места - по пътя Балчик-Албена, Балчик-Тузлата, в района на дерето в кв."Изток", до Пожарната - стария път за Каварна, в района около „Чатал чешма", по ул. „Стара планина" - „Джетека", ул. „Г. С. Раковски" - клуб на пенсионера. Чували и ръкавици ще се предоставят в предиобедните часове пред магазин „Аквилон" в кв.„Балик" и в сградата на общината.

Община Каварна също ще се включи в кампанията „Да изчистим България за един ден". Началният час е 9.30, местата, определени за почистване са пътят за крайбрежна зона и плажната ивица; замърсен терен в близост до ул.„Добруджанка"; по ул. „Нефтяник"; района на казана в Каварна, ул. "Искър". Събраните отпадъци ще бъдат извозени и депонирани на депо за неопасни отпадъци в Каварна от фирма „Титан - Ас" ЕООД и с помощта на транспортна техника, осигурена от представители на частния сектор.
За всички участници в инициативата ще бъдат осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъците, включително за желаещите, които ще се включат в почистването на прилежащите територии на жилищните им и административни сгради и междублоковите пространства. Необходимите консумативи ще се раздават пред сградата на общината.

Генерал Тошево ще се включи в националната кампания от 9.00 часа. Местата, в които общината приканва гражданите да чистят са лесопарка, пункт - бетоновата площадка, където ще има представител на администрацията, който ще раздава латексови ръкавици и чували. На същото място ще се извършва и събирането на чувалите с боклука. Ще се чисти и горичката срещу Държавното горско стопанство в града. Създадена е и организация за чистене по райони.

Община Шабла провежда от 1 април почистване и хигиенизиране на всички селища на територията й. На 8 и 9 април бяха събрани старите неработещи и непотребни електроуреди. В общината също ще се включат в Деня на национално почистване.