Владин Бенков прекрати гладната си стачка
Владин Бенков прекрати гладната си стачка / Дарик Добрич, архив

Незрящият Владин Бенков от Добрич, който обяви гладна стачка на 2 януари т.г. спира да гладува, съобщи той на медиите. Основна причина за решението му е влошаване на здравословното му състояние и препоръките на личния му лекар и на кмета на Добрич Детелина Николова, която му казала, че "подлагайки се на изпитание няма да може да постигне целта си, а причинява болка на близките си".

Бенков протестира срещу правителството на Пламен Орешарски с искане то да си подаде оставката. Писмото му бе разпратено до всички институции в страната. Мъжът се обръща към българската нация в своето писмо: "На нас се пада голяма отговорност да си изпълним гражданското задължение с борбен дух", пише той. "Не казвам да грабнем оръжията на въстание, но да сме будни и да реагираме мигновено на всяка една грешка на нашите политици, управляващи както в едно развито демократично общество което се мъчим от началото на прехода да построим".

Бенков смята, че с акта си е доказал, че хората с увреждания не са по-различни от обществото и "с борбен дух можем да постигнем големи успехи, обединявайки силите си". В писмото си той посочва още, че вижда "светлина в тунела, благодарение на Георги Първанов и Гражданско движение"АБВ", и смята, че "най-скоро ни предстои раздвижване, равносметка и саморевизиране на политическия елит".

Дарик припомня, че това бе втората гладна стачка на Беков. Той протестира и на 17 декември 2012 г., искайки по-добри битови условия и по-добро отношение към организацията му - клуб "Чечи". Тогава стачката му бе прекратена в деня на обявяването й.