Високата скорост остава главен фактор за катастрофите в Добричко
Високата скорост остава главен фактор за катастрофите в Добричко / Областна управа

Влошава се пътната обстановка в Добричко, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" Жулиян Минев. От началото на годината в региона са станали 40 тежки произшествия с 6 загинали и 47 ранени. Катастрофите са с 6 повече спрямо същия период на м.г., убитите - с един, а ранените - с 12.

Най-често причина за инцидентите е превишената скорост - 20 ПТП-та; отнемането на предимство - 15, неправоспособност - три, и употреба на алкохол - две. 12 от случаите са на блъснати в дърво или друга преграда на пътя, толкова са и на сблъсъци между два автомобила. 60% от катастрофите стават в населените места. Най-много от загиналите на пътя - четирима, са на възраст между 25 и 64 години.

Очаква се до края на месец май да влезе в сила наредба на МВР за работа с автоматизираните средства за контрол, с което ще започне отново заснемането на нарушителите с превишена скорост и глобяването им с електронен фиш, каза Жулиян Минев.

Заради безопасността по пътищата, всички общини изграждат допълнително неравности и повдигнати пешеходни пътеки. В Добрич се планират такива дейности, които да приключат до края на юни, заедно с изкърпването на уличната мрежа. Новите ще са по булеварди и около училища и детски градини. След като м.г. от Община Добричка направиха 43 "легнали полицаи", т.г. се предвижда поставяне на още 26. 18 ще бъдат направени в община Генерал Тошево. Поставяне на неравности предвиждат и в Тервел - по главната улица, около детски и учебни заведения; както и в Крушари и Шабла. В Балчик правят цялостен план за ремонти и подобряване на пътната мрежа.