Велина Христова открива първа самостоятелна изложба в Добрич
Велина Христова открива първа самостоятелна изложба в Добрич / Дарик Добрич

Първа самостоятелна изложба ще открие в Добрич художничката Велина Христова. Тя ще подреди 30 живописни платна и една инсталация в зала 2 на градската Художествена галерия. Експозицията се нарича "25-ият час" и е посветена на онези моменти, в които оставаме сами и отдаваме на своя дух, разказа Велина Христова. Откриването е утре, 23 февруари, от 18.30 ч.. Половин час преди официалната церемония за посетители ще свири флейтистката Росица Бояджиева, а след това акустичен джаз ще изпълняват членове на добричката рок група "Сайлънс". Всички посетители ще могат да споделят впечатленията си в специална книга за гостите на изложбата "25-ият час". Изненада за тях е също, че в платната има вградена цифрата 25, сподели още художничката. Тя смята да претвори едното от произведенията си в монументален проект. След Добрич изложбата ще гостува в Пловдив и София.

Велина Христова открива първа самостоятелна изложба в Добрич
netinfo
Откриването на експозицията на Христова е своеобразно отбелязване на 106-я рожден ден на благотворителната организация Ротари, годишнината на която е именно на 23 февруари, каза президентът на добричката структура Александрина Панайотова. Изложбата ще бъде благотворителна и част от приходите от картините Христова ще дари на Ротари клуб Добрич. Те ще бъдат използвани за награда на нов конкурс за млади художници на името на Христо Господинов. Регламентът му ще бъде обявен в средата на март. Целта му ще бъде да се подберат и стимулират деца, които смятат да се развиват в попрището на изобразителното изкуство, уточни Панайотова. Резултатите ще бъдат обявени на 1 юни. Конкурсът ще стартира само за Добрич, но идеята е да бъде разширяван и провеждан ежегодно.

Велина Христова е родена през 1970 г.. Завършила е Национална Художествена Академия, в класа на професор Иван Газдов през 1997 г.. Живее и работи в Добрич. Член е на клуб "Майчина грижа".