ВАС върна за ново разглеждане делото за Бакарди клуб ООД
ВАС върна за ново разглеждане делото за Бакарди клуб ООД / DarikNews.bg, архив

Върховният административен съд отмени определение от 20.01.2014 г. на Административен съд - Добрич и върна за ново разглеждане делото за Бакарди клуб ООД.

Става въпрос за решението на Общинския съвет от 17.17.2013 год. за разделяне на терена пред дом-паметник "Йордан Йовков" на два обособени имота. Единият парцел е за дом-паметника с площ 4 417 кв. м, а другият с площ  641 кв. м обхваща прилежащата площ около двуетажната сграда, в която се помещава клуб "Бакарди". Общинският съвет гласува това решение по искане на собственика на сградата "Бакарди клуб"ООД.

Областният управител Недко Марчев върна решението на Общинския съвет за ново обсъждане с указание то да бъде отменено, но това не беше направено в законовия срок и областният внесе жалба до Административния съд. Той обаче остави без разглеждане жалбата.

В мотивите си за отмяната на определението на Административен съд - Добрич, Върховният административен съд посочва, че неправилно първоинстанционният съд е приел, че решението на Общинския съвет е част от процедурата по изменение на ПУП и като такова не подлежи на оспорване от страна на Областния управител.

ВАС връща делото на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия.