Ваканцията започна - какво се предлага за децата?
Ваканцията започна - какво се предлага за децата? / Дарик Добрич, архив

Най-малките ученици са вече във ваканция, а от 15 юни - и по-големите. И тази година много институции в Добрич ще предлагат летни занимания за деца и младежи.

Първите ще започнат в Народно читалище "Йордан Йовков" още в понеделник - 4 юни. Там до 31 август ще се провежда целодневна детска занималня с двама педагози, всеки работен ден от 8.00 до 17.30 ч. Тя струва 70 лева на месец, посещението на ден е 6 лева, за седмица - 25, за две седмици - 45, а за три - 60 лева. Децата се хранят в ресторант, което струва допълнително 3 лв. дневно - за обяд и следобедна закуска. За съжаление капацитетът за юни е запълнен, но за юли и август има места.
В читалището ще се провежда и пленер по изобразително изкуство с Румяна Стоянова - до края на юни, всеки ден в рамките на 4 часа. Посещението е с цена 20 лева за 20 учебни часа. От читалището имат идея също да направят и занимания за деца с увреждания. "Понеже вече два пъти се срещат родители на такива деца при нас и достъпът във фоайето е много лесен, ние мислим да осигурим възможност за посещения през деня, като в рамките на няколко часа родителите и децата да могат да слушат музика, да разговарят и прекарват различно и приятно времето си", сподели секретарят на читалището Сашо Серафимов.

Безплатни занимания предлага за поредна година Библиотека "Дора Габе". Това лято те ще започнат на 15 юни и ще продължат до 31 август. Приемат се деца от 7 до 14 години. Единственото условие е да имат читателска карта, която струва 1 лев за година. Всеки вторник, сряда и четвъртък те могат да престоят под надзора на библиотечни специалисти във времето между 10.00 и 12.00 ч. Във всеки от дните са предвидени различни занимания - вторник се четат приказки и откъси от книги, като може да се включат и родители, баби и дядовци; срядата е ден за логически и забавно-образователни игри; в четвъртък децата гледат пълнометражен игрален или анимационен филм. Стараем се да обогатяваме фонда от игри и филми всяка година, съобщиха от библиотеката. Там могат да поемат 30-ина деца, но обещават да не връщат никого. В културния институт се предлагат и безплатен интернет и читалня, където също могат да се забавляват учениците за няколко часа през деня - между 8.30 и 18.30 ч..

На 18 юни започва 11-ото поред "Еко лято" в Младежки център "Захари Стоянов", което ще продължи до 31 юли. Записвания ще се правят само утре - 1 юни, на място. Приемат се деца над 9-годишна възраст. Според интереса ще бъде сформирана група между 60 и 100 деца, с които ще се занимават четирима педагози. Заниманията са безплатни, между 9.00 и 13.00 ч. всеки работен ден. Децата спортуват на открито и закрито. Посещават басейн и културни обекти и събития, за които заплащат със свои средства. Предвидени в програмата са и лекции - на здравни и сексуални теми, според възрастта. Приемат се идеи за темите в заниманията и от децата и от родителите.

Продължават срещите в Работилницата за въображение в Художествената галерия. През юни ще се допускат единствено организирани от училищата групи, но след 1 юли започват и свободните посещения, на цена от 1 лев. С помощта на специалист, децата рисуват с различни боички, играят, разглеждат експозициите, запознават се с историята на изобразителното изкуство - всеки вторник и четвъртък за два астрономически часа предиобяд. Засега в галерията не са решили дали ще организират работилница и през август.

Разбира се в Добрич се предлагат занимания за деца и в различни частни клубове и други заведения. Те са платени и най-вероятно също много интересни, така че да се осмисли по най-добрия начин свободното време на малчуганите.