Обектът в Зърнево
Обектът в Зърнево / Дарик Добрич
Данъчните запечатаха магазин в Зърнево и бензиностанция в Силистра
При дистанционно наблюдение на фискалните устройства инспекторите от НАП са установили магазин за хранителни стоки в село Зърнево, който от началото на месец декември м.г. до 25 януари т.г. е отчел оборот от 30 стотинки. На място е изпратен екип от „Оперативни проверки“ към ТД на НАП Варна, който установил, че в хранителния магазин се извършват продажби, но те не се отчитат на фискалното устройство. Данъчните отбелязват, че усложнените зимни условия и трудната проходимост на пътищата в Добруджа са изкушили някои търговци от отдалечените населени места да не отчитат на касовите апарати извършените от тях продажби.

За нарушението на търговеца в Зърнево е съставен акт за административно нарушение, а магазинът е запечатан за срок от 14 дни. Още 7 обекта от обхвата на териториалната дирекция са запечатани от началото на годината за неиздаване на касови бележки или липса на касов апарат. Сред запечатаните за срок до 30 дни е бензиностанция в Силистра.

През месец януари инспекторите от НАП са извършили проверки на 22 търговски обекта в Добрич, като са съставили 8 акта за нарушения. 3 от тях са за неиздаване на касови бележки, а останалите за други нарушения на данъчните закони. От НАП напомнят на търговците, че всички касови апарати се наблюдават дистанционно от приходната агенция. В Добрич под наблюдение са общо 6 682 фискални устройства. Освен големите търговски обекти за продажба на хранителни стоки, питейни заведения и магазини за хранителни стоки, данъчните следят и оборотите на 115 фризьорски салона, 53 магазина и щандове за продажба на цветя и  49 автомивки. Дистанционно се  наблюдават и оборотите на 13 златарски ателиета, 12 фитнес зали, 11 обменни бюра, 8 погребални агенции и др.

За неиздаване на касова бележка се налага имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева. Освен наложените санкции, търговците рискуват обектите им да бъдат запечатани за срок до 30 дни.