В Шабла се проведе Празник на плодородието
В Шабла се проведе Празник на плодородието / shabla.info

В Шабла за първи път се проведе Празник на плодородието. Върху повече от 100 маси, аранжирани с много фантазия и старание, бяха представени хлебни изделия, плодове, зеленчуци, мед, традиционни добруджански ястия.

Участниците бяха оценявани от жури, с участието на Ути Бъчваров, Живко Спасов и Иванка Господинова. Отличие за най-естетично плато получи село Дуранкулак за „картата на България". Награда за най-нестандартен щанд отиде при село Горун. Приз за национално ястие получиха рибарските кооперации от Дуранкулак и Шабла. Бяха наградени най-едрите плодове на щандовете на село Езерец, на общинска администрация и танцов клуб „Жива вода". Журито отличи като най-красиви арт изделията на Иванка Маринова. В категорията най-атрактивно изделие, приз получи Центъра за социална рехабилитация и интеграция, за най-красив щанд - село Тюленово и за най-интересен - Клуба на пенсионера. Беше отличена и най-красивата погача - на щанда на село Пролез.

В Шабла се проведе Празник на плодородието
netinfo

По стара традиция на Кръстовден се замесва квас за хляба за цяла година. Как става това демонстрира д-р Надежда Савова-преподавател по Социална антропология в Софийския университет „Св.Кл.Охридски", която благодари за поканата и благослови празника на плодородието.

На сцената се редуваха танцов състав „Българка", фолклорна певческа група „Добруджанка" и танцов състав „Бърборино" при читалище „Зора 1894", певческа група „Росна китка" от село Горун, група за стари градски песни при читалище „Отец Паисий" село Спасово, Росица Кръстева.

В Шабла се проведе Празник на плодородието
netinfo

За празника на плодородието беше експонирана фотоизложба, отразяваща традициите на земеделието и зеленчукопрозводството в шабленския край през годините. Дефиле на типични костюми от добруджанския и котленския край, някои от които на 150 години представи Жана Рачева. Финал на първия по рода си празник на плодородието в град Шабла сложи концертът на рок-група „Сигнал".

Гости на Празника бяха Сияна Фудулова - депутат от 42-то народно събрание, Майдън Сакаджиев - директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Атанас Чолаков - директор на териториалното звено на ИАРА, Зия Халил - директор на ОД „Земеделие" и гости от община Мангалия в съседна Румъния.

В Шабла се проведе Празник на плодородието
netinfo