/ БГНЕС
„ЕС като „правова общност” е основната тема на стартиращия от днес в Румъния Европейски летен университет. Участват 42-ма студенти и преподаватели от 12 страни.

Сред темите на летния форум са теоретични и практически проблеми на прилагането на правото на ЕС в държавите-членки, правни и ценностни измерения на проблема с миграцията в Европа, защита на правата на човека в ЕС и прилагането на Хартата на основните права на ЕС, Европейска федерация или Европа на различни скорости.

Летният университет се провежда изцяло и само на френски език. На 1 август участниците ще пристигнат в Силистра, а от следващия ден продължават лекциите.

Европейският летен университет е най-дълголетното начинание от този тип в Централна и Източна Европа и е една от най-мащабните ежегодни франкофонски инициативи в България. Петнадесетото издание се организира от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Института по Европейско право и Международния център за европейско образование - Ница /Франция/, със специалното домакинство и с финансовата помощ на Община Силистра и в партньорство с Университета „Николае Титулеску” в Букурещ и Община Слобозия. На всички участници ще бъде раздаден сборник трудове на Европейския летен университет в България.