В психодиспансера има кабинет за фамилно консултиране
В психодиспансера има кабинет за фамилно консултиране / netinfo

Кабинет за психосоциална рехабилитация и фамилно консултиране започна да функционира в добричкия Център за психично здраве, съобщи директорката на центъра д-р Маргарита Новоселска.

Специалистите в кабинета ще работят върху проблемите, които възникват между психично болните и техните близки. Ще бъдат създадени групи, в които бивши пациенти на диспансера ще се обучават на социални умения – как да се грижат за себе си, как да общуват с околните. Друга задача на новия кабинет ще бъде профилактика на склонността към самоубийство.

В момента в Добрич не се прилага такава профилактика, алармира д-р Новоселска. Тя заяви, че опитите за самоубийство нарастват, но статистика в Центъра за психично здраве няма. Преди 6 месеца, когато поех да ръководя центъра, аз не заварих такива документи, поясни д-р Новоселска.

20 от всеки 100 болни страдат от психични болести, сочат данните. Отчита се нарастване на заболяванията от граничната област на психиатрията, като например тревожните състояния. През последните шест месеца има тенденция на завишаване на броя на приетите в психодиспансера пациенти.

Лекарите и пациентите на Центъра за психично здраве отбелязаха с тържество днешния Ден на психичното здраве.