В област Силистра заработи първият приют за безстопанствени животни
В област Силистра заработи първият приют за безстопанствени животни / Областна администрация - Силистра

Първият приют за безстопанствени животни в област Силистра започна дейността си, съобщават от пресслужбата на областната администрация.

Приютът е разкрит в село Калипетрово и е първият по рода си в областта. Правилникът за дейността му е приет на основата на Програмата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета за 2013-2016 г. в община Силистра.

Приютът е с капацитет от около 100 животни. Всички служители са преминали обучение за хуманно отношение, което гарантира, че животните ще са в добри ръце и към тях ще бъдат полагани необходимите грижи.

Стартът на дейностите в новия приют беше даден официално днес. Домакин на събитието беше изпълняващият длъжността кмет на община Силистра инж. Емил Гойчев. Сред официални лица беше областният управител Стоян Бонев, заместникът му Младен Минчев,  директорът на РЗИ д-р Теодора Начева и други гости.

Работата по изграждането и узаконяването на приюта продължи повече от пет години, през които бяха решавани и проблеми, свързани със съсобственост на терена между общината и други юридически лица, посочват от пресслужбата на областна администрация Силистра. Оттам припомнят, че от 1 януари 2016 г. съгласно Европейските директиви с промяна в Закона за защита на животните безстопанствените кучета ще бъдат прибирани в приюта за постоянно. Не се допуска връщането им в дворове на детски ясли, детски градини, училища, болници, в близост до спортни площадки и други съоръжения, където играят деца и подрастващи.