В мъжкия приют в Добрич отглеждат сами прехраната си и чакат Коледа
В мъжкия приют в Добрич отглеждат сами прехраната си и чакат Коледа / Дарик Добрич

След три години съществуване мъжкият приют в Добрич, създаден от Фондация „Ръка за помощ", продължава работа, издържайки се само от дарения. Ръководителят му Александър Иванов разказа в ефира на Дарик, че се справят благодарение на финансовите средства, които постъпват по сметката им от цялата страна и дори от чужбина, както и на хранителните продукти, дрехи и обувки, които им носят хората. Кампании за набиране на необходими неща се правят и през Фейсбук - вече два пъти от групата „Майките на Добрич" например.

Освен това, хората в приюта от миналата година отглеждат своя собствена земеделска продукция. Те разполагат с площ от 1.7 дка в две съседни на Добрич села, където имат малки стопанства. Това лято са добили над 130 кг боб, 200 кг картофи, домати, краставици, тиквички, които са консервирани и приготвени за зимата. Заради физическото състояние на повечето обитатели засега няма как да разширят земеделското производство.

Един от най-опитните в къщата - Светослав Жечев, казва, че живеещите там се погаждат добре. Той е в приюта от година и седем месеца. Бил е 25 години на улицата, разведен е, нямал е документи и работа. Сега вече има лична карта и чака решение на ТЕЛК, за да получи пенсия и да може да напусне приюта. Ще си търси и работа като пазач. Повечето мъже, минали през подслона са възрастни и със здравословни проблеми. На тях е по-трудно да се помогне, разказва Александър. Почти всички са останали без дом след развод и са били жертви на алкохола. Младите обикновено страдат най-вече от липса на работа и бързо напускат мястото като им се помогне да си намерят препитание.

В къщата има шест места за бездомници, като в момента са настанени петима души. Не се приемат тежко болни, защото няма медицински персонал. Всички се включват по график в поддръжката на къщата, готвене, чистене, градинарство - и го правят с охота, казва Александър. Като едно семейство са, добавя той, при нас е чисто и подредено, когато има проблеми се решават. Опитваме да им създадем добри навици, да ги отучим от лошите - търсенето на храна от контейнерите например. За зимата приютът има дърва за отопление, но навярно през януари-февруари ще свършат и ще има нужда. Имат и дарено малко месо в запас. Голям лукс за тях са сладките неща и ги приемат с охота.

Днес хората от мъжкия приют ще украсят къщата за предстоящите Коледа и Нова година. Успяваме да усетим празниците, да ги отбележим, уверява ни Светослав. Наскоро е имало пореден финансов жест към тях и са решили да го използват за посещение на ресторант, което за повечето е било нещо забравено от дълги години.