В Кардам правят практическо учение за действия при авария в АЕЦ
В Кардам правят практическо учение за действия при авария в АЕЦ / netinfo

Практическата част на Областното учение „ДОБРИЧ 2009" ще се проведе днес на ГКПП „Йовково" и в село Кардам. Учението е на тема "Действие на областния и общинските щабове за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи /СНАВР/ и съставните части на Единната спасителна система /ЕСС/ при трансгранично замърсяване, вследствие на радиационна авария в АЕЦ".

След проведената вчера теоретична част, в която взеха участие около 100 души от областния и общинските щабове за координация, днес от 9 до 15 часа ще се направят показни действия на отделните защитни мерки в случай на радиационно замърсяване.

Учението ще започне на граничен пункт „Йовково" с проиграване на процедура по откриване на източник с йонизиращо лъчение, преминало през границата. Ще участват служители на граничния пункт и представители на РИОКОЗ и „Гражданска защита".

Тренировката продължава в кравеферма в село Кардам. Там ще се покаже какви мерки се вземат за защита на животните.
Ще се проиграе херметизация на фермата, на хранителен магазин, на училището в селото и на водоизточниците. Учението включва още евакуация и показ на техниката за обеззаразяване.

Подобно планирано учение за действия при атомна авария в друга държава се прави за първи път и се извършва още в областите Силистра и Варна.
Във връзка с учението в село Кардам ще бъдат пуснати сиренни, звукови и други ефекти. Умоляват се жителите и гостите на селото да запазят спокойствие. Учението е само симулация и няма реални рискове или опасности за гражданите.