В Добрич протестираха срещу правителството на Орешарски
В Добрич протестираха срещу правителството на Орешарски / Дарик Добрич
В Добрич протестираха срещу правителството на Орешарски
69166
В Добрич протестираха срещу правителството на Орешарски
  • В Добрич протестираха срещу правителството на Орешарски

Митинг срещу правителството на Пламен Орешарски и срещу настоящото Народно събрание се проведе и в Добрич. Той бе част от общонационален протест, който се свика в столицата и към който се присъединиха 30 града в страната. Идеята да се протестира на днешния втори ден на коледните празници, е да се включат в шествията българи, учещи и работещи в чужбина.

В Добрич в 14.30 ч. пред Областна администрация се събраха 30-ина души, повечето от които живеещи в столицата млади хора, които са се върнали в родния град за празниците. Някои от тях споделиха с журналистите исканията си. Георги Динев, който работи в София, каза че краткосрочната цел на протестиращите днес е оставка на правителството и незабавни избори.

В Добрич протестираха срещу правителството на Орешарски
netinfo

Дългосрочните цели са идеалистични, но все пак се надяваме да се сбъднат, каза Динев. Те са по-добро управление на държавата, морал в политиката, инвестиции в образование, ясна и споделена с гражданите визия за развитие на страната. Той каза още, че протестиращите в България желаят едно по-дългосрочно управление с перспектива 10-20 години. „Искаме да произведем общество от мислещи хора, които да умеят да решават проблемите си, да знаят какви са механизмите на държавата, с които могат да въздействат на управлението", заяви Динев. (Чуйте го в аудиото)

Друг участник в митинга - Николай Желев, също живеещ в София, направи прогноза, че за правителството ще бъде трудно и многобройни протести ще има отново през февруари и март, ако хората се затруднят със сметките си за ток, както и през май - след изборите за Европейски парламент, в зависимост от резултатите. Той обаче уточни, че е важно да не се пълнят улиците само в столицата, а и в другите градове на страната.

В Добрич излезе пред Областна управа и протестиращ студент. Георги учи в Софийския университет. Той смята, че днешният протест е важен, защото и българите от чужбина имат шанс да се включат активно, както и да пренесат гласа на сънародниците си зад граница. „Тук съм, за да заявя позицията си, че искам оставка на правителството", каза той.

Събралите се издигнаха само един плакат с надпис „Ол ай уонт фор кристмас из Оставка!". Те обмениха на събирането своите виждания за проблемите в страната и тяхното решаване.

В Добрич протестираха срещу правителството на Орешарски
netinfo