Поредна сесия на Общинския съвет на Шабла
Поредна сесия на Общинския съвет на Шабла / Дарик Добрич
В Шабла разработват Стратегия за местно развитие по европейската Програма за морско дело и рибарство
С решение на Общинския си съвет, община Шабла ще отпусне средства в размер на 1500 лв. на Сдружение „Ротари клуб“ – Каварна за осигуряване на участието на общината като партньор по проект „Доставка и инсталиране на системи за филтриране и пречистване на питейна вода в училищата на територията на Каварна и Шабла”.
 
Основна цел на проекта е осигуряване на неограничен и лесен достъп до филтрирана питейна вода за децата в Каварна и Шабла и създаване на превенция от белодробни и бъбречни заболявания като гаранция за здравословен живот.
 
На последната си сесия съветниците на Шабла дадоха съгласието си да се предоставят средства на Местната инициативна рибарска група „Шабла – Каварна – Балчик“ за разработването на Стратегия за местно развитие по европейската Програма за морско дело и рибарство. Във връзка с необходимостта от успешно изпълнение на проекта ще се предостави временна финансова помощ в размер на 14 хил.лв. за изпълнение на заложените в проекта дейности. Предоставените средства ще бъдат възстановени на община Шабла от бюджета на проекта, след неговото отчитане.
 
По програма „Морско дело и рибарство“, мярка 1.8 „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки” могат да се финансират проекти за реконструкцията на пристанищата във Варна и Балчик. До 21 юни община Шабла може да кандидатства с работен проект за изграждане на лодкостоянка при СО „Кария“ общо на стойност 800 хил.лв., като проектната документация ще бъде в рамките на 20 хил.лв. С одобряването на този проект ще се подобрят условията на труд на рибарите.