Учени искат държавата да отчете потенциала на Селскостопанската академия
Учени искат държавата да отчете потенциала на Селскостопанската академия / Дарик Добрич

Селскостопанската академия има голям потенциал и ние очакваме отношение на държавата към този потенциал, заяви пред журналисти зам.-председателят на институцията проф. Лазар Козелов. Той коментира темата за замислената от Министерството на земеделието реформа в сектора, която предвижда намаление на бюджета на Академията. Към днешна дата има уверение, че Селскостопанската академия няма да бъде закрита, отбеляза проф. Козелов, но подчерта, че в новия бюджет се предвижда разходите на Академията да не надхвърлят 5 млн. лева, което според него е крайно недостатъчно.

Зам.-председателят на Селскостопанската академия присъства на годишния отчет на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево /ДЗИ/. По думите му ДЗИ заема едно от централните места в системата от 25 института към Академията. Добруджанският институт, заедно с института в Садово предлага 95% от сортовете на зърнено-житните култури в страната ни, посочи професорът. Според него, ако някога се стигне да закриване на институти, то ДЗИ би трябвало да се закрие последен. „Трябва да я няма държавата, за да закрият този институт”, отбеляза Лазар Козелов.

Той изтъкна, че материалната база на научните звена в Академията е много остаряла. Досега те не са имали право да кандидатстват за финансиране по европейски програми, тъй като са държавни структури и ползват субсидия. В новия програмен период институтите вече ще могат да привличат европейски средства по програмите за наука и за изграждане на демонстрационни полета. Освен това се окаква във фонда за научни изследвания да има отделно перо за земеделската наука.

Според директора на ДЗИ доц. Иван Киряков липсата на академичност и на финансова самостоятелност са двата основни проблема на Селскостопанската академия. Той отбеляза, че сега всички приходи от звената в институцията отиват директно в републиканския бюджет и не остават средства за обновяване на техниката и за стимулиране на служителите.

Учени искат държавата да отчете потенциала на Селскостопанската академия
netinfo

„Не може научният колектив, който е създал сортове, които заемат 7 млн. декара в България да получава заплата от 600 до 900 лева, това е унизително”, посочи Киряков.
Затова по думите му напоследък много учени напускат института. Техниката, с която ДЗИ работи в момента е „подвижен музей”, каза Киряков. В института работят 282-ма души, средната заплата е 575 лева.