Търсят подкрепа за издаването на сборник Народни песни от Добричко
Търсят подкрепа за издаването на сборник Народни песни от Добричко / Областна администрация

Композиторът и фолклорист Петър Крумов подготвя издаването на сборник "Народни песни от Добричко". Академичното издание ще съдържа 400 народни песни, събирани в продължение на 15 години. То няма да има търговска цена, а ще се подарява, споделя творецът. Той възнамерява голяма част от тиража да достигне до българите в чужбина - Молдова, Украйна, Бесарабия.

Подкрепа за новия проект на Петър Крумов инициира областният управител Желязко Желязков, който призовава добруджанци да съдействат на родолюбивото дело на почетния гражданин на Добрич. Желязков горещо подкрепя желанието на твореца да съхрани за поколенията уникалните и неизчерпаеми в многообразието си добруджански фолклорни традиции, отбелязват от Областна администрация. С помощта на добри хора, сборникът може да излезе от печат до края на годината, смята губернаторът.

Композиторът Петър Крумов изказва специална благодарност на първите 11 дарители, сред които земеделски производители, арендатори, председатели на кооперации. Той се надява, че ще ги последват и други наши съграждани, ценители на народното творчество.

Петър Крумов е известен композитор, диригент, музикален фолклорист, публицист и носител на редица отличия, който повече от три десетилетия ръководи ансамблите "Добруджа" (1957¬-1982) и "Силистра" (1982¬-1988). Изнесъл е повече от 1 000 концерта у нас и в много страни на Европа и Азия. Член е на международното жури на фолклорните фестивали в Загреб (1968) и Виходна (1976).
Автор е на над 600 песни и инструментални пиеси. Писал е музика към театрални постановки, хорови и солови песни, оркестрови пиеси. Осъществява записи на 15 грамофонни плочи и аудиокасети с негови произведения. Награден е със златни медали от националните фолклорни конкурси (1959, 1964, 1969 и 1984); конкурса "Песни за морето" (1989) и др. Публикува сборници с народни песни, пише статии, рецензии и др. През 2003 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Добрич".

За желаещите да направят дарения Петър Крумов предостави за връзка своя мобилен телефон: 0888 11 00 39.