Туроператор прогнозира до 30% спад на цените в хотелите през лятото
Туроператор прогнозира до 30% спад на цените в хотелите през лятото / netinfo

От 15 до 30% намаления от основната цена ще предприемат хотелиерите по морето. Това прогнозира Гешо Любенов от туристическа компания „Турал", която стопанисва хотели по Северното Черноморие, между които 3 в Кранево. Причината е сериозен спад на туристите това лято, който на места ще достигне до 40%.

Любенов смята, че негативната прогноза ще засегне най-вече настаняването в частни квартири.

По думите му предсказанията за лош сезон се сбъдват на 100 процента. „В туризма ще бъдат ангажирани около 20% по-малко кадри, в същото време получих четири пъти повече молби за работа заради безработицата в другите сектори. Става просто страшно", коментира Любенов.

Според него спадът на западния пазар би могъл до някъде да се компенсира, ако визите за гостите от страните на бившето ОНД бяха безплатни. „Държавата обаче реши, че не може да поеме тези близо 8 млн.евро, колкото биха стрували визите на тези туристи", каза туроператорът.

В същото време курортът Албена обяви двойно по-ниски оферти за началото на лятото.

Нощувка плюс закуска  в четиризвездния хотел "Добруджа" излиза само по 25 лева на човек, вместо досегашните 53 лева. В единична стая цената пада от 68 на 35 лева. Предложението важи до края на май и за периода 8-30 юни.

В тризведните хотели "Калиопа" и "Лагуна маре", които са по-близо до морето,  летовникът ще плати за легло в двойна стая по 35 вместо досегашните 65 или 70 лева. От ръководството на комплекса за пореден път изразиха надеждата, че спадът на нощувките при тях ще бъде само около 15%.