Три села бедстват без вода заради кражба от помпена станция
Три села бедстват без вода заради кражба от помпена станция / DarikNews.bg, архив

Трети ден селата Медово, Енево и Бенковски /общ.Добричка/ са без капка питейна вода, алармираха жители на Медово. Чешмите пресъхнали на 4 август сутринта и това се случило за пореден път след кражбата на оборудване от Помпена станция Бенковски. През юли оттам бяха задигнати метални елементи, кабели, шалтери, даже маслото за агрегата, каза кметският наместник на Медово Снежана Симеонова. Оттогава водата ту идвала, ту спирала за по ден-два.

„Винаги сме имали проблеми с водоподаването в това село, но тази година нещата придобиха катострафален вид. Въпреки всички опити на хората от селото и техни близки и роднини, живеещи в областния град, да помогнат, никой не успява”, сподели пред Дарик местен човек. Самата Симеонова признава, че от години не помнят толкова често спиране на водата заради аварии, както това лято.

Кражбата от помпената станция съвсем влошила положението. „Опитвахме се да решим проблемите с наличните подръчни материали, но те са стари, станцията работи два дни и спира”, оплака се и отговорникът на ВиК в община Добричка Пламен Димитров. Затова се наложило необходимите части за ремонт на пострадалото оборудване в помпената станция да бъдат поръчани във Варна. Очакваше се доставката да пристигне днес по обед и ремонтът да започне. По думите на Димитров е възможно водоподаването към трите села да бъде възстановено към 18.00 часа. Той информира още, че за нуждите на хората от селото вчера е била осигурена водоноска.

В същото време от ВиК отбелязаха, че трите села имат неплатени задължения за консумирана вода в размер на над 40 000 лв. От водното дружество напомниха, че около средата на юли апаши посегнаха и на помпена станция Безмер, откъдето бе откраднат захранващ кабел на потапяща помпа. Тогава без вода останаха Безмер, Сърнец, Мали Извор и Гуслар.