Тодор Рачински и Христо Минчев ще бъдат обявени посмъртно за почетни граждани на Ген.Тошево
Тодор Рачински и Христо Минчев ще бъдат обявени посмъртно за почетни граждани на Ген.Тошево / netinfo

Именитият агроном и селекционер на пшеница Тодор Рачински и Христо Минчев - селскостопански предприемач от 30-те години на м.в., ще бъдат обявени посмъртно за почетни граждани на Генерал Тошево. Това ще стане на 7 ноември на тържествена сесия на местния Общински съвет по повод на празника на града 8 ноември. Титлата „почетен гражданин не е връчвана от 5 години. На тържеството ще присъстват роднини на Рачински и Минчев, каза пред Дарик зам.-кметът на добруджанския град Георги Георгиев.

Продължават проявите от програмата, посветена на празника.  Утре започва тридневен баскетболен турнир, с който ще бъдат отбелязани 10 години от основаването на  клуб „Спорт Баскет” – Г.Тошево. Ще участват отбори от цяла Североизточна България и от Румъния.

На 1 ноември ще състои туристически поход по Йовковите места, тогава ще започнат и срещите от традиционния двойков бридж турнир. Спортните прояви включват още градски турнир по тенис на маса, който ще се проведе на 5 ноември. За тази дата е насрочен и конкурсът „Мис Генерал Тошево”.

На 6 ноември гостува драматичният театър на Сливен с постановката „Особености на руската любов” с участието на актьорите Мария Сапунджиева, Георги Кадурин и Марияна Миланова.

След тържествената сесия на 7 ноември ще започне общоградският празник с участието на ПФА „Добруджа”. Ще бъдат връчени традиционните годишни награди в различни обществени категории – сел. стопанство, наука, производство, строителство. Ще бъдат отличени и полицай, пожарникар и граничар на годината.

На 8 ноември в храм „Св.Димитър” ще се състои празнична литургия, а след това на площада - концерт на фолклорното дуо Мария и Магдалена Филатови.