/ netinfo
Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС във Варна ще отбележат Световния ден на околната среда – 5 юни. Две мобилни лаборатории ще направят пробонабиране на морски води и въздух в началото на летния туристически сезон. Акцията е пред хотел „Боряна“ в к.к. „Албена“ в 10.00 часа. Водните проби ще бъдат изследвани с експресни методи и ще определят на място качественото състоянието на водите на Черно море в зоните за къпане.

Експерти ще почистят района на Южния плаж във Варна, в близост до вълнолома. На посетителите в Морската градина ще бъдат раздадени информационни брошури. В Регионална библиотека "Дора Габе" е подготвена презентация по повода, която ще бъде показвана на желаещите посетители и ученици.
 
„Да победим замърсяването с пластмаси” е темата на Световния ден на околната среда‘2018, която насочва вниманието и приканва всички да се замислим как можем да променим всекидневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, дивата природа и нашето собствено здраве.

Световният ден на околната среда – 5 юни е най-мащабното събитие, организирано за първи път през 1972 г. и посветено на защитата на природата. Тази година домакин е Индия, която избра темата на деня и ще бъде в центъра на всички световни инициативи.