Таксата смет в Добрич стана 3,5 промила
Таксата смет в Добрич стана 3,5 промила / Дарик Добрич
Таксата смет в Добрич стана 3,5 промила
54715
Таксата смет в Добрич стана 3,5 промила
  • Таксата смет в Добрич стана 3,5 промила

Такса смет в Добрич да бъде 3,5 промила върху данъчната оценка за жилищните имоти на граждани и фирми гласува на редовното си заседание Общински съвет Добрич. 25 души подкрепиха предложението, направено от зам.-кмета Иван Колев, 12 бяха против, трима се въздържаха.

Таксата бе приета с новия текст на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Добрич, предложен от кмета Детелина Николова. В него бе залегнала промяна от 2,0 на 3,0 промила, която бе обект и при публичното обсъждане на документа. В залата изненадващо Иван Колев внесе ново предложение - за още по-висока ставка от 3,5 промила, която Николова подкрепи и съветниците в крайна сметка одобриха. /чуйте аргументите на Колев и Николова в аудиото/

Колев оправда това допълнително завишение с факта, че общината не може да покрива дължимото по план-сметката за чистота от таксата смет и се налага да добавя средства от бюджета. Николова посочи, че допълнителни разходи ще има и покрай съфинансирането на проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци в село Стожер, без което общините в региона ще търпят огромни глоби.

Според изчисленията на финансовия зам.-кмет с увеличението на промила таксата, която ще заплащат гражданите ще се вдигне с около 36 лв. за най-скъпите имоти в града - напр. къща от 100 кв.м със 150 кв.м. двор; и с около 13 лева за апартамент от 40 кв.м. в блок. Съветници посочиха, че според тях администрацията следва вместо да вдига периодично таксата, да наблегне на събираемостта, която е около 70%, и върху автоматизиран контрол върху сметосъбирането.

Наредбата бе разгледана с дълги дебати от час и половина, но в крайна сметка по нея не бяха нанесени сериозни корекции, въпреки многото изказани мнения. Тепърва ще се правят промени в таксите, касаещи дейности по Закона за устройство на територията, след като арх. Емилия Добрева подложи на съмнение анализа, според който са определени цените на много от услугите в сектора, които предлага общинска администрация.

Бе прието предложение на Йордан Йорданов относно таксата за откупка на концерт на общински състав, която ще бъде 1 300 лева за прояви извън Добрич. Той попита и защо се пренебрегва възможността такса смет да се начислява на ползвател, а не на данъчна оценка, след като не може върху количество отпадъци, но това не бе подложено на допълнителен коментар.

Съветниците отхвърлиха предложения на Владимир Калчев и Емилия Добрева наредбата да се гледа на две четения; както и на Милко Пенчев за по-голяма точност в текстовете на документа, съобразно законодателството, както и за метода на плащане на такса смет при незавършен имот. Отношение по докладната взеха само съветници от опозицията.

Такса смет за бизнеса остава същата - 7,0 промила върху данъчната оценка с възможност за плащане на количество изхвърлени отпадъци. Да плащат на количество ще могат и собственици на еднофамилни къщи.