Съветниците приеха задание за изработка на ОУП на Добрич
Съветниците приеха задание за изработка на ОУП на Добрич / Дарик Добрич

Задание за изработване на проект за Общ устройствен план /ОУП/ на община Добрич приеха на днешното си заседание общинските съветници от града. Действащият досега ОУП на града е с изтекъл срок до 2010 г. и обхваща само населеното място без неговото землище, стана ясно от докладната на кмета Детелина Николова. Обсъждането й предизвика остри спорове и дебати в пленарната зала.

Според арх.Емилия Добрева от БСП в предложената от кмета докладна липсва критичен анализ на досегашния ОУП на Добрич. „Заданието съдържа много статистика, но без анализ на тази статистика” – заяви арх.Добрева. Тя даде за пример сферата на демографията, където е заложен оптимистичен и песимистичен вариант за Добрич, според който след 15 години градът ще е с население съответно 87 хиляди и 80 хиляди жители. „Това значи ли, че ние ще следваме тази прогноза или може би ръководството на града си поставя по-други цели?” – попита арх.Добрева. Тя определи изведените факти за промишлеността като абсолютно несъстоятелни, подчерта, че селското и горското стопанство са изведени като приоритет в град  като Добрич и заяви, че факторът замърсяване също не е третиран както трябва.

Водачът на групата общински съветници от БСП Владимир Калчев отправи питане към кмета на Добрич било ли е публично обсъдено с гражданите заданието за изработка на ОУП на града, на което му бе отговорено, че такова законово изискване няма , а се предвижда публично обсъждане на самата разработка на ОУП. От обясненията на Детелина Николова стана ясно още, че в тригодишен период трябва да приключи окончателното изработване на ОУП на Добрич и то ще струва около 450 хил. лв. За 2013 година в  капиталовата програма на общината за тази цел са заделени 50 хил.лв. собствени приходи.

Общинските съветници гласуваха още да бъде съставена комисия, която да огледа и обсъди елементите на заданието по изработката на ОУП. В състава на комисията бяха предложени и одобрени петима съветници – председателят на Общинския съвет Ангел Табаков, Костадин Великов и Красимир Иванов от ГЕРБ, арх.Емилия Добрева от БСП и Милко Пенчев от „Граждани в повече”.

След одобрението на Общинския съвет заданието за изработване на ОУП на Добрич ще бъде представено в МОСВ и Министерство на културата, след което отново ще бъде представено на вниманието на съветниците, едва тогава ще бъде стартирана процедура по избор на изпълнител, станя ясно още на днешната сесия.