Съмнения за подкупи в изборите за варненски митрополит
Съмнения за подкупи в изборите за варненски митрополит / Sofia Photo Agency

Миряни от Варна реагираха остро на избора на епископ Борис като един от двама финалисти за митрополит на Варненската и Великопреславска митрополия. Епархийските избиратели посочиха епископите Борис и Игнатий за единствени претенденти за митрополитския пост във Варна. Миряните пък определиха резултата като режисиран и се обявиха срещу купуването на гласове сред епархийските избиратели, посочва сайтът "Нова Нюз".

В епархийския съвет участват 15 духовници и 15 миряни. Резултатът за Борис е 17 срещу 16 за Игнатий. Вече стана ясно, че епископ Игнатий се оттегля от битката за митрополитския престол. За него духовници казват, че е най-удобният конкурент на другия кандидат - епископ Борис. Всичко вече е в ръцете на Светия Синод. След бдението пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично" миряните са категорични, че ще се събират всяка вечер, докато висшите духовници не касират изборите.

Това е вторият случай, при който свещеници и миряни от Варна се противопоставят на каноните. Няколко дни след кончината на дядо Кирил, Светият Синод посочи Ловешкия митрополит Калиник за временен наместник на епархията. Варненските свещеници обаче изгониха владиката от митрополията и висшите духовници бяха принудени да изберат друг наместник - Доростолския митрополит Амвросий.

Епископ Игнатий сподели какви са били аргументите за оттеглянето на кандидатурата му: „Името ми беше намесено в сценарий, меко казано противен, за който аз не знаех нищо. Но бях избран като аутсайдера, който няма да бъде избран от Светия Синод и ме поставиха на второ място по тази линия. Част от хората във Варна са с убеждението, че аз съм в една игра с епископ Борис и с цялата тази непочтеност. Аз исках да се откажа, за да покажа, че нямам нищо общо. Едната информация е, че са давани по 30 хиляди лева на човек, на 30 избиратели, а другата е за по-малка сума", казва епископ Игнатий. Той потвърди, че има доказателства за подкупите, като един свещеник дори е направил самопризнание. Според него има и ясна връзка между избора на Варненски митрополит и избора на Патриарх.