Съдът отхвърли окончателно жалбите срещу разширението на „Бакарди”
Съдът отхвърли окончателно жалбите срещу разширението на „Бакарди” / Дарик Добрич,архив

Добричкият административен съд отхвърли жалбите, с които се оспорваше решението на Общинския съвет на Добрич за разширението на клуб "Бакарди". Делото беше образувано по жалби на Областния управител и на сдружение “Гражданско общество за Добрич”, представлявано от четирима добричлии. Решението на съда не подлежи на обжалване.

Дарик припомня, че Общинският съвет даде съгласие да се измени подробният устройствен план /ПУП/ на терена пред  Дом-паметник „Йордан Йовков” и той да се раздели на две. В решението се посочва, че единият парцел остава за Дом-паметника и е с площ 4 417 кв.м., а другият с площ  641 кв.м. обхваща прилежащата площ около клуб "Бакарди" и се ползва от клуба.

Бившият областният управител д-р Маргарита Новоселска отмени решението като незаконосъобразно с указание за неговата отмяна. Мотивът й бе, че държавата е непосредствено засегната от това изменение на ПУП, тъй като за част от имота – с площ от 2 715 кв.м., в архива на областна администрация се съхраняват актове за държавна собственост. Съветниците не изпълниха разпоредбата и случаят влезе в Административния съд. Гражданското сдружението оспори разширението на Бакарди с мотива, че то противоречи на обществения интерес и цели да бъдат задоволени частни интереси.

Първоначално Административен съд – Добрич остави без разглеждане жалбата на гражданското сдружение с мотива, че тя е недопустима, защото жалбоподателите не са заинтересовани лица съгласно Закона за устройство на територията и нямат право да обжалват решението на ОбС. Административният съд остави без разглеждане и жалбата на областния управител. Там мотивът бе, че оспорването на областния управител е недопустимо, защото е насочено срещу акт, който не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност.

Гражданското сдружението и Областна управа атакуваха определенията на добричкия съд пред  ВАС и върховните магистрати решиха, че делото трябва да продължи.

В изпълнение на това решение Административният съд разгледа по същество и двете жалби, но ги определи за неоснователни. Съдът счита, че всички законови разпоредби, отнасящи се до правомощията на Общинския съвет са спазени, поради което, оспорваното решение е законосъобразно, а жалбите са неоснователни и следва да бъдат отхвърлени.