Съдят трима за измами с шофьорски курсове
Съдят трима за измами с шофьорски курсове / netinfo

Трима добричлии застават пред съда за измами, свързани с шофьорски курсове, съобщиха от Прокуратурата.

Инструкторът Юксел Исмаилов Ахмедов и Тодор Василев Иванов ще бъдат подведени под отговорност, че са издали документи за проведени успешни изпити за правоуправление на трима души. Престъплението е извършено между 24 април и 26 май 2001 година, когато и двамата обвиняеми са били на служба в регионалния отдел на ДАИ и са участвали в изпитна комисия. С Ахмедов се свързал свидетел по делото, който му предложил срещу 600 лева да уреди с книжки трима кандидат-шофьори, без да ги обучава в курсове. Ахмедов издал на тримата свидетелства за завършено теоретично и практическо обучение, след което се свързал с Иванов и двамата оформили протоколи за издържани шофьорски изпити.

Юксел Ахмедов е роден през 1968 г. и е осъждан. Работил е в частната фирма "Мираж 999" ООД. Тодор Иванов е роден през 1962 г. и не е осъждан. По обвинението за съставяне на официални документи с неверни данни, ги грози затвор до 5 години и лишаване от права. Ахмедов ще бъде съден и за корупция - за подкупа от 600 лева, за което законът предвижда до 10 години затвор. Няма данни дали той е получил обещаните пари, както и кога са отнети книжките на "шофьорите", които са обучили и одобрили. Актът срещу двамата е внесен в Окръжен съд на 19 декември м.г..

Друго дело за измама с шофьорски курсове ще гледа Районен съд Добрич. То е срещу 38-годишния Гюнайдин Али Ибрям от село Камен. В края на август 2008 г. той е измамил свидетел по делото, като се представил за инструктор с името Митко. Жертвата идвала в Добрич от Шабла и срещнала измамника в района на автогарата. Ибрям поискал за шофьорския курс общо 1000 лева, от които 200 взел веднага, заедно със снимка и копие на личната карта на своя "курсант". При следваща среща прибрал още 600 лева, а "обучаващият се" поискал и брат му да взема курсове. Ибрям се съгласил срещу 500 лева, тъй като момчето нямало 18 години. И от него взел снимка и копие на личната карта. Все пак двамата шабленци провели един учебен час за правоуправление, който им организирал обвиняемият, като дал на истински инструктор 20 лева за него. Курсът бил от Добрич до Генерал Тошево и обратно. Тогава Ибрям взел и мобилния телефон на големия брат уж да го ползва временно. Общо той е прибрал от наивните братя 1 464 лева, след което те повече не го видели.

Това е втора измама за Гюнайдин Ибрям. Очакват го до 8 години лишаване от свобода.