Строежът Спа-център Балчик не е незаконен
Строежът Спа-център Балчик не е незаконен / netinfo

Строителните книжа не са отменени и обектът Спа-център – Балчик не е незаконен. Това е установила комисията, назначена със заповед на кмета на  Балчик. Извършена е обстойна проверка по сигнал на Културен център “Двореца”, че строежът не съответства на изискванията за строителство до паметник на културата и не е съгласуван с Националния институт по паметниците на културата (НИПК), съобщават от кметството.

Председателят на комисията арх. Емилия Георгиева каза обаче, че инвеститорите трябва да съгласуват подробния устройствен план и проекта с НИПК, тъй като обектът влиза в четвъртата охранителна зона на Двореца. Допълнително с МРРБ трябва да се съгласува изграждането и на подпорна стена, тъй като районът е свлачищен.

Другият проблем е, че единственият транспортен достъп до обекта е през дамбата. Възможно е след разглеждане на проекта от НИПК той да бъде изменен, коментира още арх. Георгиева.

Спа-центърът се строи върху общински терен от дружество, в което общината има 40% дружествен дял, а останалите 60% са на “Спорт Сити” ЕООД – гр. Балчик. Решение за създаване на дружеството е взето на сесия на местния парламент през 2005 г. Проектът предвижда изграждането на руска и турска баня, финландска сауна, басейн, фитнес зала.

Според директора на Двореца Тошко Гяуров, ако строителството продължи, има вероятност да скрие Пушалнята от времето на румънската кралица, която центърът смята да възстанови в автентичния й вид.