Стачка в Помощното училище Д-р Петър Берон
Стачка в Помощното училище Д-р Петър Берон / Дарик Добрич, архив

Учителите от Помощно училище "Д-р Петър Берон" - Добрич предприемат от днес символични стачни действия. Причината е, че в проектозакона за образованието, който мина на първо четене в парламента, е залегнало закриване на помощните училища. Предлага се те да бъдат преобразувани в центрове за подкрепа и личностно развитие.

„Тези наши действия са насочени срещу декларираното от държавата намерение за закриването на този тип учебни заведения“, уточняват преподаватели от колектива. Според тях центровете за подкрепа и личностно развитие са съвсем друг вид институция. Те нямат образователна функция и не са вид специално училище, каквито са помощните училища. „Това е просто една дискриминация, защото за децата със сензорни увреждания, за тези със зрителни и слухови увреждания, дори за настанените във възпитателни училища-интернати, се предвиждат специални училища в новия проектозакон. За нашите деца, които са с толкова тежки интелектуални затруднения, с множество увреждания, с аутизъм, нека държавата да се грижи, да се осъществява обучение, образователна дейност, социализация и интеграция“, коментират педагози.

Учителите в помощните училища във Велинград, Ракитово, Пазарджик, Плевен и Търговище също инициират протестни действия. Такива са предвидени и в другите помощни училища в страната, като има готовност и за ефективен протест.

В символичното недоволство в Добрич ще участват общо 19 преподаватели и административен и помощен персонал. Те ще носят бели лентички, а протестът ще продължи, докато се постигне консенсус с управляващите по проблема.