Следят за пътната безопасност около училищата
Следят за пътната безопасност около училищата / Дарик Добрич
Следят за пътната безопасност около училищата
74685
Следят за пътната безопасност около училищата
  • Следят за пътната безопасност около училищата

Седмица за превенция на детската пътна безопасност започва от днес. Тя предхожда традиционната акция за опазване на децата на пътя, която стартира всяка година с първия учебен ден - 15 септември. В момента служители на сектор "Пътна полиция" правят огледи на уличната мрежа, пешеходните пътеки, осветлението и сигнализацията в населените места, съобщи инспектор Евелин Енев. Започват и беседи в детските градини и началния курс в училищата по пътна безопасност. Графикът е съгласуван с Регионалния инспекторат по образование. Ще се раздават и обучителни материали.

От 15 септември до края на месец октомври ще има засилено присъствие на полицаи в районите на учебните заведения, посочи Енев. Те ще следят за правилно пресичане и ще помагат на децата при придвижването им до училище.

От началото на тази година на водачи на МПС са издадени 46 санкции за отнемане на предимство на пешеходна пътека и 48 - за преминаване на червен светофар. Глобени са и 250 пешеходци, пресекли неправилно. Заловени са 360 шофьори без книжка. Девет души са загинали по пътищата в Добричко от началото на 2014-а, което е с четирима повече от миналата година, съобщи Енев. Много са инцидентите с велосипедисти.

През тази лятна ваканция са ранени 9 деца и младежи, докато през лятото на 2013-а са били 16. Статистиката за изтеклата учебна година сочи, че са пострадали 18 деца и младежи, като един е загинал - водач на лек автомобил на 15 годишна възраст. Като цяло от 2009 г. насам се увеличават катастрофите, причинени от неправоспособни водачи, обобщи Енев.

Най-честите причини за катастрофите с деца и младежи са изпреварването в забранени участъци, липсата на светлини, неправилното пресичане и отнемането на предимството на пешеходците.