Скандалът около спрените разкопки на Славната канара се разраства
Скандалът около спрените разкопки на Славната канара се разраства / Дарик Добрич - архив

Не е имало предварителна договорка за въздържане от гласуване между съветниците от ГЕРБ в Общинския съвет на община Добричка по предложението за финансиране на разкопките в местността „Славната канара” край с.Дебрене, заяви пред Дарик председателят на Общинския съвет и член на ГЕРБ Петър Петров.  В подкрепа на твърдението си Петров даде за пример как един от колегите му  е подкрепил идеята.

На последното  заседание на Общинския съвет на община Добричка предложението на кмета на общината Петко Петков музеят да бъде финансиран за разкопките със сумата от 22 хил.лв. бе отхвърлено с гласовете на съветниците от ГЕРБ и ДПС, които гласуваха „въздържал се”. Това предизвика остра реакция от страна на директора на Регионалния Исторически музей Костадин Костадинов, който определи решението като престъпно, а съветниците нарече престъпници.

Пред Дарик председателят на Общинския съвет на община Добричка коментира мотивите за решението с думите: „Мотивът е, че тези средства са от резерва на бюджета на община Добричка. В този резерв има 50 хил.лв. и те са за непредвидени мероприятия – за наводнения, земетресения и прочее. От тези средства бяха поискани 22 хил.лв. за разкопки и 20 хил.лв. за автомобил на полицията, така че резервът фактически се ликвидираше. Това бяха основанията на групата съветници от ГЕРБ да гласуват въздържали се”.

Петър Петров разказа, че в Комисията по бюджет и финанси не е бил получен отчет за разходване на отпуснатия първи транш от 22 хил.лв. за миналогодишните разкопки. „Отчетът бе предоставен непосредствено преди сесията и оттам се вижда, че общо взето всички пари са отишли за хонорари на ръководителя на колектива,на помощника, на археолога и т.н.  За работниците са платени осигуровки в размер на 99 лв., вие си направете сметка колко работници са работили и колко време, всичко друго е отишло за командировки и хонорари. Отчетът е подписан от самия Костадин Костадинов. Призовавам го да извади първични разплащателни документи” – коментира Петров.

Той бе категоричен, че ако въобще Общинският съвет се съгласи да гледа втори път нещо, което е гледал веднъж, ще гласува против и че вероятно и  останалите общински съветници от ГЕРБ ще бъдат против.

„Защо вината да е в общинските съветници, а не е в Министерство на културата, което би следвало да финансира тази дейност?” – попита риторично Петров.

Помолен да коментира идеята на слушател на Дарик радио за иницииране на обществена благотворителна кампания, с която да се съберат средства за финансиране на разкопките на „Славната канара”, Петров заяви: „ Щом гражданите желаят и смятат, че Костадинов ще им оползотвори левчетата, да си ги дадат, аз не съм убеден”.

От своя страна директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов коментира изказването на Петър Петров с думите:

„Още миналата година в края на ноември месец сме дали отчет пред кмета на община Добричка Петко Петков, както беше по договор. Не знам откъде е взел тези числа и цифри г-н Петров, но много се смях за тези 99 лв. осигуровки, това е чиста проба или глупост или опит  за подвеждане на хората. Бог да пази България и община Добричка от такива управници, които си позволяват да се държат като хора, които притежават общината. Те си мислят, че общината  - това са те, не -  грешите, господа, общината са нейните жители и тези жители ще се съберат на следващата сесия и ще поискат сметка от тези самозабравили се местни феодали, които се държат така все едно тази община са я получили в наследство”.

По повод на уточнението, че исканите пари за разкопките са от резерва на община Добричка и се пазят за наводнения, земетресения и други подобни случаи, Костадинов попита защо тогава в селото на баща му – Батово, мостът продължава да е срутен от голямото наводнение през миналата година и не се ремонтира.

Костадинов отрече категорично да има злоупотреби с отпуснатите от първия транш средства за разкопките през миналата година и заяви: „Чакам г-н Петров да употреби думата злоупотреба и ще се срещнем с него в съда. Ще му бъдат заведени няколко дела, от мен в лично качество,  от РИМ – за уронване престижа на институцията, отделно от археолозите, които работиха на обекта и най-вероятно и от хората, които се трудиха там”.

Директорът на Историческия музей разказа още, че си е позволил да се обади на областния председател на ГЕРБ  Румен Иванов с молба  да вразуми самозабравилите се общински съветници от ГЕРБ в община Добричка с идеята, че ако те водят някаква предизборна кампания и имат някакви дрязги с кмета на общината или по между си, това в случая въобще не засяга музейните работници и те  не бива да стават техни косвени жертви.

Костадинов коментира и идеята за иницииране на благотворителна кампания от гражданите на Добрич  за финансиране на разкопките и изказването на Петър Петров:

 

„По подобен начин да се държиш с хора, които едва ли имат много средства, но са готови да отделят, при условие, че ти самият разполагаш с милиони от обществени, публични средства, дошли в касата на общината от нашите данъци е крайна форма на цинизъм и човекомразие” .