/ ThinkStock/Getty Images
Община Силистра ще бъде домакин на пленер за български и румънски художници по трансграничен проект.
 
Проектът има за цел да преодолее ограниченията за ефективно използване на ресурсите като културно и природно наследство за развитието на туризма в трансграничния регион. Проектът ще допринесе за разработването и прилагането на обща дългосрочна стратегия и инвестиции в съвместна и устойчива туристическа инфраструктура, допринасяща за развитието на нови туристически продукти и услуги, базирани на природното и културното наследство на региона.
 
Пленерът ще се проведе от днес до 1 септември в Биосферен парк  "Сребърна", обект на световното наследство на ЮНЕСКО. За участие заявления са подали даровити творци от двете страни на река Дунав.
 
Пет български и пет румънски художници ще творят през периода на пленера, като чрез проекта са създадени отлични условия за работа на творците, вкл. и материали за рисуване.
 
На 2 септември от 11 часа в Художествена галерия - Силистра, ще бъде тържествено открита изложба с всички творби, създадени по време на пленера. Част от художествените произведения ще бъдат дарени на Община Силистра и включени в колекцията на града.

Изложбата ще гостува един месец и в Румъния, гр. Кълъраш - "Demetriade House".