Щъркелите в Безводица пристигнаха
Щъркелите в Безводица пристигнаха / Sofia Photo Agency, архив

Щъркелите в балчишкото село Безводица вече пристигнаха, съобщи за Дарик 85-годишният Никола Атанасов. Първата двойка е долетяла на 23 март в 10.00 часа.

"Птиците са с червени клюнове, дойдоха много бодри и това е знак, че ще има добра реколта. Тази година ще бъде по-добра във всяко отношение", прогнозира бай Кольо, който от години предсказва времето по поведението на щъркелите.

По заминаването на птиците може да се гадае каква ще бъде зимата, припомни той.  Обикновено щъркелите си тръгват около 22 август. Ако отлетят по-рано, както е станало миналата година, значи ни очаква студена и дълга зима. Когато стоят до 1 септември, старите хора казвали "да не си купуваш дърва за огрев".

"Щъркелите са в нашия двор от 1896 година и оттогава досега идват редовно. Моите дядо и баба ни поръчаха да ги пазим и ние внуците действително ги пазим като зеницата на очите си", разказа още бай Кольо.

Орнитологът Валентин Катранджиев съобщи, че от 19 март насам също наблюдава край село Славеево малки ята щъркели. Според него тази пролет птиците малко са закъснели. Другото нетипично явление било, че заради източните ветрове щъркелите се насочвали повече към Шуменско, отколкото в Добруджа. Това обаче можело да се промени в следващите дни с обръщането на вятъра.