Щъркелите в Безводица дойдоха с първа пролет
Щъркелите в Безводица дойдоха с първа пролет / Sofia Photo Agency, архив
Щъркелите в Безводица дойдоха с първа пролет
62719
Щъркелите в Безводица дойдоха с първа пролет
  • Щъркелите в Безводица дойдоха с първа пролет

Щъркелите в балчишкото село Безводица вече пристигнаха, съобщи за Дарик 86-годишният Никола Атанасов и припомни, че птиците идват в двора на семейната му къщата от 1896 година насам.

Първата двойка тази година е долетяла вчера с настъпването на астрономическата пролет.

„Ако щъркелите дойдат кални и с червени клюновете реколтата в Добруджа ще бъде много добра, ако дойдат омърлушени не е много добре, ще има голяма суша”,  припомни бай Кольо, който от години предсказва времето по поведението на щъркелите.

Птиците обикновено си тръгват на 22 август, каза още природолюбителят. Ако отлетят по-рано, значи ни очаква студена и дълга зима. Когато стоят до 1 септември, зимата ще е топла.

„През 95-а година щъркелите си заминаха много рано, още около 1 август. Тогава казах на земеделците да орат и сеят, защото есента ще настъпи рано. И действително,  който ме послуша зася пшеницата, а останалите не можаха да засеят и на следващата година се наложи президентът Петър Стоянов да  ходи да купува пшеница от Полша”, разказа бай Кольо.

Където има щъркели в дворовете, там има и щастие, посочи още той и подчерта, че птиците не вият гнездо във всеки двор, а си избират стопаните.

Разказа на бай Кольо можете да чуете в прикачения файл.