Ще събират още доказателства по дело за опит за изнасилване на старица
Ще събират още доказателства по дело за опит за изнасилване на старица / Дарик Добрич

Окръжният съд в Добрич прие три съдебно-медицински експертизи и ДНК експертиза по наказателното дело срещу 41-годишния Емил М. Анг. от Добрич. Той е подсъдим по обвинение в това, че на 2 срещу 3 май 2011 г. в Добрич със сила е направил опит за изнасилване на 79-годишна жена от Добрич. Деянието представлява особено тежък случай, извършено е повторно и е останало недовършено по независещи от подсъдимия причини, посочват от пресслужбата на съда.

Съдебният състав намери за необходимо да събере допълнителни доказателства за изясняване на съдебното минало на подсъдимия и изиска справка от Районния съд и от Пробационната служба.

Според обвинителния акт вечерта на 2 май Емил Анг. се черпил с приятели, а малко след 00 часа на 3-ти отишъл до дома на пострадалата. Той  почукал на вратата й, а след като никой не му отворил, започнал да чука по прозорчето на къщичката й. Стопанката станала от леглото си и като се припознала в мъжа, отворила вратата. Подсъдимият има физическо увреждане, затова по неговите знаци и нечленоразделни звуци, и от портмонето, което й показал, жената помислила, че иска пари. Тя му казала, че няма пари. Тогава подсъдимият се нахвърлил върху нея, опитал се да я изнасили и около 2 часа се гаврил с нея като пострадалата се съпротивлявала и му казвала да се махне. Сутринта тя разказала за случилото се на съседи, които съобщили в полицията. На 4-ти сутринта пострадалата била открита мъртва у дома си.

Съдебно-медицинската експертиза по писмени данни е установила, че между получените от 79-годишната увреждания и причината за смъртта й – тампонада на сърцето, не е налице причинно-следствена връзка.

Заключението на ДНК експертизата е, че по ноктите на пострадалата има биологичен материал, напълно съвпадащ с профила на подсъдимия. Съдебно-медицинската експертиза на обвиняемия показва, че той може носи наказателна отговорност, не е лишен от способност да възприема факти и обстоятелства, но е ограничена възможността му да детайлизира, това което се е случило.

Емил Анг. няма образование и не е семеен. Той е осъждан за блудствени действия с непълнолетна. По време на деянието е търпял наложената му от Районен съд – Добрич, присъда пробация за срок от 3 години.  Процесът ще продължи на 22 февруари.