Щатски съд ще разпитва ключов свидетел по делото Добруджански протеин
Щатски съд ще разпитва ключов свидетел по делото Добруджански протеин / netinfo
Американски съд ще разпитва ключов свидетел по делото срещу Светослав Тодоров - бивш управител на “Добруджански протеин". Това разпореди на днешното си заседание състав на Добричкия окръжен съд. 

Свидетелят по делото живее от 1997 година в САЩ и за да не се правят излишни разходи за идването му в България, той ще бъде разпитан от щатско съдилище. Искането е на обвинителя по делото прокурор Милчо Каменски. Той е подготвил 21 въпроса, които трябва да бъдат зададени на свидетеля Красимир Донев Йорданов.

До 14 ноември трябва да бъдат оформени въпросите и на защитата към свидетеля, определи на днешното си заседание Добричкият съд.

Красимир Донев е бил началник склад и магазинер в Добруджански протеин през 1996-97-ма година и според обвинението неговите показания са от ключово значение за делото. До 8 месеца трябва да бъдат получени отговорите на зададените въпроси – това е срокът, който се поставя от Министерството на правосъдието.

Делото срещу Светослав Тодоров, бивш управител на “Добруджански протеин” отново се гледа от Добричкия окръжен съд, след като бе върнато от Върховния касационен съд поради допуснато процесуално нарушение. Светослав Тодоров е обвинен в присвояване в особено големи размери - около 170 хиляди деноминирани лева. През 2004 година магистратите осъдиха Тодоров на 18 години затвор. Апелативният съд във Варна намали присъдата на 15 години. 

Следващото заседание по делото е насрочено за 18.04.2008 година.