РЗИ провежда кампания за борба с туберкулозата
РЗИ провежда кампания за борба с туберкулозата / Дарик Добрич

Регионална здравна инспекция - Добрич организира кампания по повод Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, съобщават оттам. Дейностите стартираха на 11 март и ще продължат до 31 март 2013 г. Днес от 11.00 ч. по пилотен проект на Глобални библиотеки за Е-здраве в библиотеките от област Добрич сътрудници на дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето" ще изнесат лекции на тема „Да ви представим Жълтата гостенка". Същата беседа ще чуят на 27 март и десетокласници от СОУ „Д. Талев" Добрич.

В Пневмофтизиатричния кабинет към Диагностично-консултативния блок на МБАЛ-Добрич по преценка на лекар-специалист днес се извършва безплатно консултиране и преглед за профилактика на туберкулоза. За училищата и детските градини на Добрич медицинските специалисти са изготвили здравно-образователни табла с информация за рисковите фактори и профилактиката на туберкулозата, в учебните заведения се изнасят беседи - пред учениците и персонала. Лекции са проведени и в Центъра за психично здраве „Д-р П. Станчев - Добрич" и в ОУ „Й. Йовков" - Каварна.

На 24 март 1882 г. Робърт Кох открива туберкулозния бактерий, наречен на негово име - бактерий на Кох. За това откритие, през 1905 г. той получава Нобелова награда за физиология и медицина. От 1996 г. с решение на Световната здравна организация 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.