Румъния освободи задържания български кораб
Румъния освободи задържания български кораб / Dariknews.bg

Съдът в град Мангалия, Румъния, оправда Христо Спасов - капитан на българския риболовен кораб задържан от властите на съседната ни държава, съобщава сайтът на Министерството на земеделието и храните. Плавателният съд, който остана повече от 6 месеца в румънски води, вече може да бъде прибран от Спасов, който живее и работи в Балчик.

Министър Мирослав Найденов е благодарил на румънския съд и е изразил задоволство, че капитанът ще може да прибере кораба си. Въпросът за задържания български кораб бе обсъден скоро и на съвместното заседание между правителствата на България и Румъния, където лично министър-председателите на двете държави обсъдиха проблема, посочва се още в съобщението на министерството на земеделието.

Дарик припомня, че риболовният кораб от Балчик бе спрян на 13 април т.г. в общностните води на ЕС. Според Спасов той не е бил в нарушение на европейските разпоредби за улов. Впоследствие румънските власти освободиха екипажа, но задържаха капитана и кораба, като повдигнаха обвинение на Спасов за навлизане в икономическата зона на Румъния. Българинът прекара 34 дни в Мангалия, на кораба си, при лоши битови условия, след което бе освободен, но плавателният съд остана в румънски води до решението на магистратите в румънския град.