Работодателите искат, но не могат да плащат
Работодателите искат, но не могат да плащат / Дарик Добрич

Рекорден брой жалби - 36, са получили в "Инспекция по труда" Добрич през настоящия месец август. Това съобщи директорът й Младен Мартинов. Досега месечно са постъпвали до 20 максимум, каза той и добави, че след активния туристически сезон се очаква ново нарастване. 99% от сигналите са за неизплатени или забавени възнаграждения и обезщетения. "Нямаме обаче случаи на непочтени работодатели, които се крият и не искат да плащат", каза още Мартинов и обясни, че те идват в инспекцията и декларират желание, но невъзможност за издължаване, поради липса на средства в предприятието и междуфирмена задлъжнялост.

Директорът сподели, че вече чувстват затруднения да обработват всички жалби, тъй като за една отива повече от ден работа на инспектор. През 2010 г. вече са получени общо 304 сигнала, а предишни години статистиката сочи не повече от 200 - 250 за 12 месеца. Отраслите, в които е най-голяма задлъжнялостта в Добричко са строителство, хотелиерство и ресторантьорство и търговия.

След намеса на ведомството през август са изплатени 4 900 лева за заплати, а общо от началото на годината средствата възлизат на 539 324 лева. За месеца са направени 98 проверки, написани са 25 акта, установени са 12 лица без сключени трудови договори. Издадени са 14 разрешения за работа на непълнолетни, а от началото на годината те са 257 - със 100 по-малко от миналата 2009 г. Тенденцията за намаляването им е в цялата страна, посочи Мартинов. Заловени са общо четири лица, работещи без такива разрешителни, основно по морето.